Nieuwsbrief 3 : Corona-lente-update

Twee maanden geleden sloot de praktijk en konden jullie fysiek niet meer bij mij terecht! Twee lange maanden waarin online gesprekken het ‘nieuwe normaal’ werden. Twee maanden lang ook waarin ik sommige cliënten die (en dat is helemaal oké) kozen om te wachten tot er weer gewone afspraken mogelijk waren.

Twee maanden ook waarin ik veel leerde. Praktische zaken, maar ook zaken over mezelf, het leven, over loslaten en over wat ik écht belangrijk vind. 2020 zal sowieso een jaar zijn om nooit te vergeten!

In deze nieuwsbrief vinden jullie alle info over de heropstart van de face-to-face afspraken in de praktijk, de veiligheidsmaatregelen die we nemen én over de IK BEN IK groeidagen want …. door de beslissingen die vrijdag genomen zijn over het jeugdwerk, weten we nu ook dat die mogen doorgaan!!!!

Liefs en tot binnenkort !!!
An

 

1.    Gaat de praktijk terug open?

      Kunnen we terug ‘in ’t écht’ langskomen?

Sinds maandag 18 mei mogen contactberoepen opnieuw aan de slag. Vorige maandag heb ik dan ook ‘geëxperimenteerd’ met de eerste drie cliënten die terug langs kwamen in de praktijk. Dat was nuttig en zinvol omdat we zo de genomen maatregelen konden evalueren en bijsturen indien nodig.

Ook deze week zullen er weer enkele cliënten fysiek naar de praktijk komen. Ik word er al helemaal blij van. Wie zich veiliger voelt bij gesprekken op afstand moet zich geen zorgen maken, ook die mogelijkheid blijft bestaan.

Concreet 

 • Voor volwassenen, jongeren en kinderen vanaf 12 jaar zijn face to face gesprekken opnieuw mogelijk. Voor jongere kinderen bekijken we individueel wat nodig, wenselijk en mogelijk is.
 • Als je een afspraak hebt staan voor één van de komende dagen of weken contacteer ik je om te vragen of je kiest voor een videocall of een sessie in de praktijk, tenzij we dit al duidelijk afspraken natuurlijk.
 • Op maandag, woensdagnamiddag en vrijdag werk ik in de praktijk in het Pastorijveld. De praktijk in de Driehoekstraat blijft voorlopig gesloten omdat dit om een privé-woning gaat en het daar moeilijker is om de veiligheidsmaatregelen strikt toe te passen.
 • Op zaterdag werk ik voorlopig nog niet aangezien de meeste kinderen en jongeren zich ook in de week kunnen vrijmaken. Als de noodzaak zich voordoet zullen afspraken op zaterdag opnieuw mogelijk worden.

Veiligheidsmaatregelen?

 • Wie ziek is, komt niet naar de praktijk. De annulatievoorwaarden blijven nog een tijdje soepel. Wie omwille van ziekte minder dan 24u voor de afspraak annuleert is zijn joker niet kwijt.
 • Ik open voor jou de deur en ga naar achter (richting keuken), zo blijft onze fysieke afstand gegarandeerd. Je hoeft geen mondmasker te dragen, maar als dit veiliger voelt voor jou, mag dat wel.
 • De zetels staan twee meter uit elkaar. We hoeven geen mondmasker te dragen, maar als dit veiliger voelt voor jou, dan doen we dat wel.
 • Breng een eigen dekentje of badlaken mee om over de (stoffen) zetel te leggen. We kunnen die namelijk tussendoor niet ontsmetten.
 • Als we met materiaal werken, dan wassen we eerst even onze handen en gebruiken ontsmettende gel.
 • Vraagt een sessie dat we samen op de mat werken waarbij we de noodzakelijke afstand niet kunnen garanderen, dan zijn er mondmaskers en gezichtsmaskers ter beschikking. Die gebruiken we in overleg.
 • Als er maar één therapeut tegelijk werkt, blijft de deur van de ruimte open staan en staat ook de terrasdeur open. Zo blijft de privacy gewaarborgd (raam vooraan) én hebben we toch voldoende verluchting
 • Voor en na de gesprekken reinig en ontsmet ik alle meubeloppervlaktes, deurklinken, de bel, … en eventueel gebruikt materiaal.
 • Gebruik maken van toilet kan in geval van hoge nood. We zullen het toilet nadien ontsmetten.
 • We laten voldoende ruimte tussen twee gesprekken om te voorkomen dat cliënten elkaar kruisen.

2.   IK BEN IK groeidagen / groeiavonden voor vrouwen?

Collega Nele Everaert en ik stonden te popelen met ons nieuwe aanbod voor IK BEN IK groeidagen. De nieuwe folder was gedrukt, er was concrete interesse van jongeren voor de jongerendagen in de paasvakantie, maar het mocht niet zijn.

Het goeie nieuws is dat ons aanbod voor de grote vakantie wel kan doorgaan!!!!!!

WAT ZIJN GROEIDAGEN?

Een driedaags kampje waarin we samen met kinderen of jongeren aan de slag gaan om hun gevoelens beter te leren kennen en uiten. We zoeken naar hoe je krachtig in je schoenen kan staan en wie je daarbij kan helpen.

We werken met verhalen, Rots en Water, praatpapieren, gevoelsdozen, spelletjes, eigen teksten,… Zo proberen we verbinding te maken met onze binnenkant en die van anderen.

Respect voor elkaar, elkaars verhaal en elkaars grenzen vinden we heel belangrijk.

Samen onderzoeken wie je bent, en wat jou zo mooi, uniek en krachtig maakt doet

je zelfvertrouwen groeien.

Het idee van de IK BEN IK groeiavonden voor vrouwen houden we zeker vast en zullen we in het najaar ook opnieuw inplannen.

PRAKTISCHE INFO

Kinderen :

 • 6, 7 en 8 juli van 9 tot 16u
 • Kostprijs : 180 euro (Dit is een richtprijs. Deze prijs kan nog licht wijzigen in functie van de formule en de materialen die we gebruiken). Nu we concreet kunnen voorbereiden leggen we deze zo snel mogelijk definitief vast.

Jongeren

 • 3 – 4 juli 2020 met avondprogramma en de mogelijkheid tot overnachting.
 • Kostprijs : 180 euro (Dit is een richtprijs. Deze prijs kan nog licht wijzigen. Nu we concreet kunnen voorbereiden leggen we deze zo snel mogelijk definitief vast.)

Hoe inschrijven?

 • Neem contact op met Anneke of Nele, dat mag via mail of telefonisch. Je krijgt dan alle verdere informatie. Mailen naar groeidagen@gmail.com mag ook.
thumb_icon_header_image_05_2018

3.    Facebook

De snelste en gemakkelijkste manier om mij en vooral mijn praktijk te volgen is via de facebook-pagina van VlinderVry. Ik stuurde de voorbije dagen naar een aantal ouders bewust vriendschapsverzoeken omdat ik in deze rare tijden mijn facebookpagina nog meer wil gaan gebruiken als een snel communicatiekanaal. Wie nog geen vriendschapsverzoek kreeg mag mij gerust zelf een verzoek sturen.

Ben je graag snel op de hoogt van nieuwsjes? Lees je graag verhalen uit de praktijk geplukt (uiteraard anoniem gemaakt of met toestemming van de betrokkenen!)? Lees je graag vanuit praktische voorbeelden hoe ik om ga met mijn cliënten? Voor dat en veel meer kan je terecht op de fb-pagina https://www.facebook.com/vlindervry/.

4.    Kalender

IK BEN IK GROEIDAGEN VOOR JONGEREN

3 – 4 juli 2020 (met avondsessies!!!!)

IK BEN IK GROEIDAGEN VOOR KINDEREN

6 – 7 – 8 juli 2020

IK BEN IK GROEIAVONDEN VOOR VROUWEN

Nieuwe data in het najaar

Posted by An De Vry

Nieuwsbrief 2 : Corona

Het zijn rare tijden…. Scholen toe, online les volgen of gewoon geen les. Van thuis uit werken of ook niet. Opvang zoeken voor je kinderen, maar niet bij de grootouders. Lege winkelrekken en mensen die hamsteren uit angst voor nog slechtere tijden ….

In deze nieuwsbrief vinden jullie een antwoord op belangrijke vragen als “Blijft de praktijk open?”, “Hoe gaan we als gezin om met de situatie?” en “Wat met de IK BEN IK groeidagen?”.

Jullie zitten in mijn hart, daarom wens ik jullie van harte toe dat jullie de komende tijd zo “gezond mogelijk” doorstaan zowel fysiek als mentaal!

Zorg goed voor jullie zelf en voor elkaar!

Liefs en tot binnenkort !!! An

1.    Blijft de praktijk open?

Dit is ongetwijfeld de vraag die ik de voorbije dagen het meeste kreeg en waarop ik ook geen éénsluidend antwoord op kon geven. Enerzijds wil ik niet liever dan er voor jullie allemaal te zijn en te blijven en anderzijds heb ik een verantwoordelijkheid zowel naar mijn gezin als naar de maatschappij.

Maandag heb ik nog gewerkt in de praktijk en dat was heel leuk (dat is tenslotte waar ik blij van word) en anderzijds stel ik mezelf daarbij ook wel in vraag. Blijft het verantwoord om dit te doen ondanks alle voorzorgen die we nemen (handen wassen, afstand houden, …)?

Gisteren hakte ik daarom – met pijn in het hart – de knoop door dat ik voorlopig geen gesprekken meer zal laten doorgaan in de praktijk. Safety first… Ik hou jullie op de hoogte als we terug “gewoon” met elkaar kunnen afspreken.

Uiteraard laat ik jullie – zo lang ik zelf niet ziek ben – niet zomaar in de steek. Ik kijk nu graag naar wat er nog wel kan en dan biedt het internet ons wel wat opties. Toegeven, het vraagt wat durf om uit mijn comfortzone te komen en online te gaan, maar mij lijkt dat de huidige situatie HET moment is om te experimenteren met nieuwe manieren van begeleiden.

Concreet :

Als je een afspraak hebt staan heb je de keuze

 1. Je annuleert de afspraak
 2. We laten de afspraak doorgaan via een videocall; dit kan zowel voor volwassen, voor jongeren als voor kinderen. Bij kinderen heb ik graag dat een ouder mee aanwezig is bij de call om eventuele opdrachten mee te begeleiden. Ik zal de afspraken laten doorgaan vanuit de praktijkruimte zodat ik materiaal bij de hand heb en jullie ook het gevoel hebben dat we “echt aan het werk” zijn.
 3. Betaling : Voor de videocalls reken ik 1 euro per minuut, met een maximum van 55 euro per uur, het huidige tarief dus. Voor een videocall die minder lang duurt (iets wat ik mogelijk verwacht bij kinderen die nog niet zo’n lange taakspanning hebben) zijn de kosten ook minder.

Hoe?

 • Zoom is een gratis platform dat beveiligde videocalls toelaat en ook gebruikt wordt door praktijken die online werken.
 • Ik stuur jullie een link en op het moment dat je normaal naar mij zou komen zorg je dat je bij je computer zit en maken we een verbinding.
 • Ook online kunnen we werken met verhalen, afbeeldingen, praatpapieren, stenen, ….

2.    Hoe gaan we als gezin om met de situatie?

Er is al heel wat gezegd en geschreven over hoe je je kinderen in deze periode kan bezighouden, hoe je pubers kan overtuigen om thuis te blijven en hoe je als gezin van deze rare tijden ook een “positieve en verbindende ervaring” kan maken.

Ik ga niets uitvinden dat anderen al geschreven hebben, maar ik geef jullie graag interessante linken door.

3.   Wat met de IK BEN IK groeidagen / groeiavonden voor vrouwen?

Nele en ik staan te popelen met ons nieuwe aanbod voor IK BEN IK groeidagen. Hoewel er al van concrete jongeren interesse was voor de jongerendagen in de paasvakantie gaan Nele en ik er van uit dat we deze zullen moeten annuleren. In de huidige omstandigheden is het niet langer verantwoord om op korte termijn workshops of groepssessies te laten doorgaan. Groeidagen online doen is misschien mogelijk, maar op dit moment hebben we daar beide nog te weinig ervaring mee. We denken ook dat groeidagen op die manier minder intens zullen zijn.

De IK BEN IK groeiavonden voor vrouwen kunnen we op dit moment ook niet laten doorgaan. Ook dit vinden we heel jammer. De eerste twee data worden sowieso geannuleerd. De twee laatste data zijn onder voorbehoud, maar mogelijk worden ook die verzet naar een later moment.

Check de kalender voor de groeidagen in de grote vakantie.

4.    Facebook

De snelste en gemakkelijkste manier om mij en vooral mijn praktijk te volgen is via de facebook-pagina van VlinderVry. Ik stuurde de voorbije dagen naar een aantal ouders bewust vriendschapsverzoeken omdat ik in deze rare tijden mijn facebookpagina nog meer wil gaan gebruiken als een snel communicatiekanaal. Wie nog geen vriendschapsverzoek kreeg mag mij gerust zelf een verzoek sturen.

Ben je graag snel op de hoogt van nieuwsjes? Lees je graag verhalen uit de praktijk geplukt (uiteraard anoniem gemaakt of met toestemming van de betrokkenen!)? Lees je graag vanuit praktische voorbeelden hoe ik omga met mijn cliënten? Voor dat en veel meer kan je terecht op de fb-pagina https://www.facebook.com/vlindervry/.

5.    Kalender

IK BEN IK GROEIDAGEN VOOR JONGEREN

14 – 15 -16 april 2020 : GEANNULEERD

3 – 4 juli 2020 (met avondsessies!!!!)

IK BEN IK GROEIDAGEN VOOR KINDEREN

6 – 7 – 8 juli 2020

IK BEN IK GROEIAVONDEN VOOR VROUWEN

20 maart – 3 april : GEANNULEERD

24 april – 8 mei : ONDER VOORBEHOUD

 

Posted by An De Vry

Nieuwsbrief 1 : zomer 2019

Hey jij die nu ongetwijfeld bezig is met toetsen of examen en waanzinnig uitkijkt naar de vakantie,
Hallo jij die vandaag geniet van weekend en morgen misschien weer aan de slag moet,
Dag ouder van een kind of jongere bij mij in begeleiding,

 

Wat je nu in handen hebt of op je computerscherm leest is de allereerste nieuwbrief van VlinderVry. Ondertussen ben ik 9 maanden bezig in mijn eigen praktijk. 9 maanden, dat is zo lang als een hele zwangerschap en ook bijna zo lang als een schooljaar. Het voelt echt geweldig om al die tijd met kinderen, jongeren, (jong)volwassenen en hun ouders op pad te mogen gaan en daar zelf ook in te mogen groeien.

Met de zomer in aantocht kondig ik graag enkele belangrijke en minder belangrijke nieuwtjes aan. In deze nieuwsbrief mogen jullie volgende onderwerpen verwachten :

   1. Aanpassing tarieven
   2. Tweede locatie
   3. Zomeraanbod IK BEN IK groeidagen
   4. Vakantieregeling
   5. Facebookpagina
   6. Clique Magique
   7. Mailprobleem opgelost
   8. Kalender zomervakantie

Ik wens iedereen die nog bezig is met de examens veel succes en wie uitkijkt naar de vakantie goeie moed om het nog even vol te houden!

 

Liefs en tot binnenkort !!!

Anneke

 

P.S. Ik stuur je deze nieuwsbrief omdat je je email-adres hebt opgegeven bij kennismaking of intake en hiermee “toestemming” gaf dat ik je zou mailen. Ontvang je dergelijke nieuwsbrief liever niet of wil je dat ik je gegevens verwijder, dan mag je mij hiervoor gerust een mailtje sturen op anneke@vlindervry.be

1. Eerst het minder leuke nieuws : vanaf 1 september gaat mijn tarief omhoog.

Nu betalen jullie nog 50 euro voor een intake, een begeleiding of een verslag. Vanaf september wordt dat 55 euro. Een begeleiding aan huis kostte tot nu toe 60 euro, ook die begeleidingen gaan met 5 euro omhoog en kosten dus vanaf 1 september 65 euro. Je bent gewaarschuwd😉

2. Tweede locatie

 

Sinds enkele weken werk ik ook in het Pastorijveld 88 te Ekeren.

Deze nieuwe locatie heeft het voordeel van een wachtruimte te hebben, een zaaltje voor workshops en een tuin. Een bijkomend voordeel is dat ik door te kunnen beschikken over een tweede locatie flexibeler kan zijn in mijn werkuren. Voor mezelf is het leuk om hier met collega Nele Everaert van Appel en Boom te kunnen overleggen en samenwerken.

Op dit moment is het nog een beetje zoeken op gebied van planning. Van zodra ik vaste werkmomenten heb op beide plekken laat ik jullie dat zeker weten.

3. Ook tijdens de komende vakantie is er een aanbod van IK BEN IK groeidagen voor kinderen en jongeren

Wat?

Tijdens 3 opeenvolgende dagen gaan we met kinderen of jongeren aan de slag om elkaar en onze gevoelens beter te leren kennen en uiten. We doen dit op een speelse, creatieve manier. We werken met verhalen, praatpapieren, gevoelsdozen, spelletjes, … Zo proberen we verbinding te maken met onze eigen binnenkant en die van de anderen. Respect voor elkaar en elkaars verhaal vinden we heel belangrijk. Samen onderzoeken wie je bent, en wat jou zo maakt, uniek en krachtig.

Wanneer?

 • Jongeren : woensdag 3, dinsdag 4 en woensdag 5 juli van 10 tot 17 u
 • Kinderen : maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 juli van 9 tot 16 u (opvang mogelijk vanaf 8u30 en tot 16u30)

Prijs?

Je betaalt 180 euro voor 3 dagen. Daarin zit het materiaal, de begeleiding en een tussendoortje inbegrepen. Voor lunch zorg je zelf!

Meer info en inschrijving kan via volgende link https://forms.gle/TvVifZZgztFJK4wK6

4. Wanneer kan je tijdens de zomervakantie terecht in de praktijk?

Tijdens de grote vakantie probeer ik zoveel mogelijk afspraken te centraliseren op dinsdag in de loop van de dag. Voor wie dinsdag overdag niet past, maak ik met plezier een afspraak op maat. De dagen die ik gereserveerd heb om te werken, vinden jullie nu reeds in de kalender. Een afspraak maken kan door een bericht te sturen. De afspraak ligt vast vanaf dat je een bevestiging van mij hebt gekregen. Ook in de vakantie geldt de regel één joker per schooljaar. Wil je een afspraak annuleren of verplaatsen, dan kan dit kosteloos tot 48u vooraf.

5. Let’s create magic

De WonderWijven is een vzw met daaraan gekoppeld een facebookgroep voor vrouwen die elkaar benoemen als ‘wonderwijf’.  Op hun website wordt deze uitgebreid term uitgelegd. https://wonderwijven.be/over-ons/

Vanuit de wonderwijven is een initiatief gekomen om Wonderwijvende ondernemers met elkaar en andere Wonderwijven te verbinden.

Ben jij een WonderWijf en laat je jezelf wel eens graag verrassen? Wil jij fier als een gieter rond lopen met je Hart in je hand en heb je liever geen extra klantenkaart in uw sjakos, maar wel een Hart aan uwe sleutelbos? Wil jij van harte “shoppen” bij ondernemende WonderWijven? Bestel vandaag nog je WonderWijverige sleutelhanger aan slechts 10€ (inclusief btw) en ga met je Hart langs bij één van de ondernemers van de Clique Magique! Zij verrassen jou met een hartverwarmend “surpluske”! 

Als jij of je kind bij mij in begeleiding komt, kan je een “surpluske” verkrijgen op vertoon van je hartje. http://www.letscreatemagic. Indien  er voldoende interesse is, wil ik ook zelf hartjes aanbieden die je bij mij, maar ook bij de andere ondernemers van de Clique Magique kan gebruiken om jouw “surpluske” te scoren.

 

6. Facebook

Volg je graag de groei van VlinderVry van dichtbij? Ben je graag snel op de hoogt van nieuwsjes? Lees je graag verhalen uit de praktijk geplukt (uiteraard met toestemming van de betrokkenen!)? Lees je graag vanuit praktische voorbeelden hoe ik omga met mijn cliënten? Voor dat en veel meer kan je terecht op de fb-pagina https://www.facebook.com/vlindervry/

7. Probleem met mail opgelost

De voorbije maanden bleek dat mijn mails meer dan eens onterecht in de spambox van de  geadresseerden terecht kwam. Heel lastig zowel voor mij als voor de geadresseerde! Vooral bij mensen met een outlook- of hotmailadres was het probleem hardnekkig. Door te veranderen van mailprovider zou het probleem van de baan moeten zijn. Heb je toch nog het gevoel dat je mails mist of geen antwoord krijgt op je mails, laat het mij dan zeker weten.

8. Kalender

JULI

AUGUSTUS

Di 2

Individuele afspraken mogelijk

VM Pastorijveld

NM Driehoekstraat

Di 13

Individuele afspraken mogelijk

VM Pastorijveld

NM Driehoekstraat

Woe 3

Do 4

Vrij 5

IK BEN IK groeidagen voor jongeren

Praktijk Anders Denken Pastorijveld

Di 27

Individuele afspraken mogelijk

VM Pastorijveld

NM Driehoekstraat

Ma 8

Di 9

Woe 10

IK BEN IK groeidagen voor kinderen

Praktijk Anders Denken Pastorijveld

  

Do 11

Individuele afspraken mogelijk

VM Pastorijveld

NM Driehoekstraat

  

Di 23

Individuele afspraken mogelijk

VM Pastorijveld

NM Driehoekstraat

  

Di 30

Individuele afspraken mogelijk

VM Pastorijveld

NM Driehoekstraat

  
Posted by An De Vry

IK BEN IK groeidagen en groeikampjes lente en zomer 2019

Wat?

Een dag of een kampje van 3 dagen waarin we samen met kinderen en jongeren aan de slag gaan om hun gevoelens beter te leren kennen en uiten.

We doen dit op een speelse, creatieve manier. We werken met verhalen, praatpapieren, gevoelsdozen, spelletjes,… Zo proberen we verbinding te maken met onze eigen binnenkant en die van anderen.

Respect voor elkaar en elkaars verhaal vinden we heel belangrijk. Samen onderzoeken wie je bent, en wat jou zo mooi maakt, uniek en krachtig maakt.

 

 

Krokusvakantie

5 maart van 9-16 u

Groeidag voor kinderen van 9-12 jaar

 

Krokusvakantie

6 maart van 9-16 u

Groeidag voor jongeren 

 

Paasvakantie

16,17 en 18 april 
van 9-16 u

Groeikampje voor kinderen
van 9-12 jaar

 

Zomervakantie

3,4 en 5 juli
van 9-16 u

Groeikamp 
voor jongeren

Zomervakantie

8, 9 en 10 juli
van 9-16 u

Groeikampje voor kinderen
van 9-12 jaar

Locatie :      Pastorijveld 88, Ekeren Gezondheidscentrum Anders Denken

Kostprijs :   60 euro per dag—materiaal inbegrepen (boterhammen zelf voorzien)

                     Korting vanaf 2e kind uit hetzelfde gezin

Je bent in de deskundige handen van Anneke De Vry en Nele Everaert.

Info en inschrijvingen via www.vlindervry.be of www.appelenboom.be

Je kan ons mailen op anneke@vlindervry.be of nele@appelenboom.be

 

Posted by An De Vry

Tips die ook jou als auti-ouder kunnen helpen om de feestdagen te overleven

Ik las de laatste dagen op diverse fora van auti-mama’s posts over de feestdagen en hoe die zowel voor kinderen met autisme als hun gezinnen een hel kunnen zijn. Overprikkeling, niet kunnen eten, woede-uitbarstingen, stress om cadeautjes, teleurstelling omdat het cadeau iets anders bleek te zijn dan het kind dacht of hoopte. Goed bedoelde raad uit de omgeving, onbegripvolle en kwetsende opmerkingen van familieleden…. kunnen ervoor zorgen dat het feest een hel wordt of dat je met een gevoel van eenzaamheid en verdriet naar huis gaat.

Ook wij hebben dit meegemaakt en door de jaren heen hebben we een manier gevonden waardoor het voor ons wel werkte. Wij hadden het geluk dat het gedrag van zoon Tijs een goeie barometer is voor hoe hij zich voelt vanbinnen. Als een nieuwe aanpak werkte, dan merkten we dat meteen en dat maakte dat er in de familie een steeds grotere bereidheid kwam om feestjes anders aan te pakken.
Ik laat jullie graag meekijken in ons plan van aanpak. Ik besef goed dat wat ik hier schrijf “onze” manier is, maar ik geloof graag dat er tips in zitten die ook bij jullie kunnen werken om stap voor stap en op maat van jullie kind te evolueren naar “leuke feestjes”.

VOORBEREIDING
Alles start met goeie voorbereiding.

 • Maak een kalender van de kerstvakantie, liefst samen met je kind. Kies samen symbolen voor feestjes en uitstappen. Ik duidde ook aan wanneer er een nieuwjaarsbrief gelezen zou worden en waar hij een cadeautje kon verwachten. Zo had hij realistische verwachtingen. Kopieer of print de kalender minstens 2 keer: de ene hang je op op een zichtbare plaats in huis en de andere gaf ik aan Tijs. Die kon hij leggen waar hij wou, meepakken of ook niet, … Ik liet dat los. Ik kan me voorstellen dat voor sommige kinderen een extra exemplaar in de handtas van mama of een digitaal exemplaar op smartphone of tablet helpend kan zijn. 
 • Praat met je kind over feesten en vraag wat hij nodig heeft. Ik gebruikte hiervoor mijn “domme”-  mama-truck. (Lees: onwetende-mama-truck). Ik vroeg dan letterlijk : “Tijs, je weet dat ik soms een beetje een “domme” mama ben he. (Hij vond dit grappig) Ik kan zelfs niet in jou hoofd kijken. Vertel me eens hoe zo’n feestje werkt voor jou? Vertel eens wat er gebeurt in jouw hoofd? Verwijs daarbij eventueel naar moeilijke situaties op feestjes maar benoem dat je ernaar vraagt zonder boos te zijn. Je wil hem gewoon snappen. Het is een WIJ-verhaal waarbij ik aan hem vraag om mij te helpen zoeken naar oplossingen die voor hem werken. Zo kwam er bij ons ooit uit dat Tijs liever aan de volwassenen-tafel wou zitten in plaats van aan de kindertafel. Volwassenen in onze familie zijn rustiger, voorspelbaarder en begripvoller.
 • Stel vragen aan de organisator van het feestje en geef je kind een heel concreet beeld van het feest zelf. Ik deed dat niet visueel omdat Tijs dat niet nodig had. Mogelijk is dit voor andere kinderen wel zinvol. Dit deel van de voorbereiding is ongelofelijk belangrijk en maakte bij ons in de familie een groot verschil. Het was zo opvallend dat dit werkte, dat mijn moeder of mijn zussen mij bij een feestje spontaan opbelde om de nodige info te geven. Volgende zaken zijn hier belangrijk.
  • Waar en wanneer worden we verwacht?
  • Wat is er eventueel veranderd aan de inrichting van de ruimte? Waar kan er gespeeld worden? Waar is een rustige kamer voor een time out?
  • Wie gaat er zijn?
  • In welke volgorde worden de dingen gepland?
  • Wanneer lezen de kinderen hun brieven? In welke volgorde is dit?
  • Wanneer krijgen de kinderen hun cadeautje? Mogen ze dit onmiddellijk open maken of niet? In onze familie is het de gewoonte dat het oudste kind begint met zijn nieuwjaarsbrief. Daarna krijgt die zijn cadeautjes, maar mag hij die nog niet open maken. De volgende leest zijn brief en krijgt cadeautjes en zo verder tot het jongste kind. Daarna pakken alle kinderen tegelijk cadeautjes uit. Jongere kinderen moeten dus minder lang wachten. Tijs was de derde in rij, maar door een goede voorbereiding kon hij dit aan.
  • Wat wordt er gegeten? Overloop het ganse menu zo volledig mogelijk. Benoem wat je niet weet en vraag je kind ook om dat niet zelf in te vullen. Bv eerst is er een aperitief met hapjes. Ik weet niet welke hapjes er zullen zijn en ik ga dat ook niet zelf bedenken…. dat kan alleen maar tegenvallen.
  • Zijn er zaken die uit het gesprek met je kind naar voor gekomen zijn? Ik vroeg bv of Tijs een plek kon krijgen bij de volwassenen.
 • Als verrassingen een probleem zijn, laat je kind dan op voorhand zijn cadeautje kiezen of werk met een lijstje waarvan je kind weet dat hij een cadeautje uit het lijstje krijgt. Ook hier … luister naar de behoeften van jouw kind. In het begin werd dit in onze familie niet toegepast, maar al snel vroeg mijn moeder wat de kinderen  wilden voor hun nieuwjaar. De oudste wou dat niet weten want hij hield van verrassingen, maar aan Tijs vertelden we dat gewoon. Rust in de keet!
 • Bereid een koffertje voor met speelgoed / materiaal waar je kind naar kan terug grijpen als het lastig wordt. Doe dit bij voorkeur samen met je kind zodat hij goed weet wat er in zit en wat hij er mee mag kan / mag doen
  • iets om prikkels te dempen : koptelefoon, zonnebril,
  • iets dat zorgt voor een veilig gevoel : knuffel, dekentje, …
  • iets dat zorgt voor een zinvolle bezigheid en afleiding : i-pad, favoriete muziek, luisterverhaal, een boek, strips
  • sensorisch materiaal bv een spinner, een bijtketting, een fudge cube,  of een tangle,….
 • Maak duidelijke afspraken met je kind / met de familie over jullie “plan” voor moeilijke momentjes
 • Geef mee aan de kinderen wat je verwacht. Bij ons begon dit meestal aan de ontbijttafel en ging het verder nadien in de auto. Hier werkte humor heel erg en maakten we er een spel van om te verzinnen wat niet ok is (om zo tot de verwachtingen te komen). Hoe zotter hoe liever, … Bv Tijs het zou geweldig zijn als je voelt dat je boos wordt dat je je glas uitkiepert over de tafel. Waarop een ander zei : “of de soep uitkieperen”, “of nog beter : de tafel omkieperen”, …. In ons gezin was er gelukkig niemand die dit soort dingen letterlijk pakte, maar door er waanzinnig over te gaan hielden we de sfeer luchtig en zat er niks van zwaarte in of kwam het nooit prekerig over … Het besluit was wel dat iedereen wist wat er verwacht werd en dat de afspraken nog eens herhaald werden. Waar is je rustige plek, bij wie kan je terecht als het lastig wordt, wat kan je doen als je iets niet lust, …

TIJDENS

Op het feestje zelf probeerde ik vooral te genieten én tegelijk ook monitor te zijn

 • Feesten is genieten en ook als je kinderen hebt met autisme, dan mag je echt genieten!!!! Nee, dan moet je zelfs genieten want net jij verdient het om ontspannen mee te kunnen feesten. Auti-mama zijn is immers niet zomaar mama zijn he …
 • Blijf monitoren
  • Gaat alles volgens plan?
  • Hoor je dat de planning wordt aangepast?
  • Hoe verteert je kind de prikkels?
 • Blijf in je rol als ouder staan. Jij bent de vaste waarde en vertrouwenspersoon voor je kind. Jij kent hem ook het beste. Grootouders, tantes en nonkels mogen hun mening hebben en mogen suggesties doen aan jou, kunnen helpen door bv even apart te zitten met jouw kind, maar zorg dat je zelf wel de controle houdt en dat jij mag ingrijpen als je merkt dat het niet werkt voor jouw kind
 • Verwacht niks dat het kind thuis ook nog niet kan, een feestje is niet de tijd en de plek om nieuwe dingen te leren
  • Als je kind niet graag kust, moet dat ook niet op een feestje – misschien lukt een knuffel of een high five wel
  • Als je kind thuis geen spruiten of witloof lust, moet hij dat ook niet proeven op een feestje
  • Als je kind thuis niet kan samenspelen of speelgoed delen, lukt dat op een feestje waarschijnlijk ook niet
 • Grijp in voor het te laat is
  • Neem je kind af en toe apart om te checken hoe het gaat… Je kan dit ook op voorhand afspreken en met een code werken (bv een duim naar boven, naar beneden of horizontaal)
  • Speel even een spelletje op een rustige plaats als je merkt dat je kind last heeft van de drukte
  • Geef je kind de tip om zich even terug te trekken met zijn haar koffertje
  • Maak gebruik van de rustige ruimte (ga mee als je kind dit nodig heeft of zet hem in gang)
  • Verwittig je kind bij een verandering in de planning : Veranderingen kunnen gebeuren maar leg ze uit, vertel waarom het verandert en geef je kind “herpogrammeertijd”
  • Neemt je kind medicatie, zorg dan dat dat zeker in de drukte van zo’n feestje op tijd gebeurt. Een rebound kunnen jullie allen missen als kiespijn
 • Kondig schakelmomenten op tijd aan  : “Over 10 minuten gaan we eten.”, “Over 5 minuten zetten we de film af.”, “Over een half uurtje vertrekken we naar huis”,  …
 • Blijf rustig als het toch even misloopt
  • val terug op jullie noodplan
  • laat niet toe dat anderen het op zo’n moment van je overnemen (tenzij dat de afspraak was)
  • smeed het ijzer als het koud is : je kind moet eerst kalmeren en pas daarna kan je met hem praten over wat er gebeurd is
  • soms is herstel nodig bv iets goed maken met een neefje of nichtje, iets herstellen of recht zetten. Doe dit kort en krachtig maar maak er geen drama van.

 

NA

De kans is groot dat het feestje nog wat blijft nawerken. Geef je kind de tijd om af te kicken en terug rustig te worden

 • Zorg in de auto op weg naar huis voor een rustige sfeer : een luisterverhaal, een film, muziek waar je kind van houdt.
 • Eens thuis mag je kind nog even tot rust komen als hij / zij dat nodig heeft. De prikkels in zijn / haar hoofd laten zakken, de gedachten stil laten vallen. Voor sommige kinderen zal het om iets fysiek gaan, andere kinderen hebben een rustige activiteit nodig. Voel aan wat jouw kind nodig heeft: in bad gaan, tv kijken, een verhaal voorlezen, een boek lezen, samen een wandeling maken of naar de trampoline gaan.
 • Na een groot feest of een uitstap, planden wij een rustdag in. Dit soort dagen kan je ook aanduiden op de kalender. Toen ze nog heel klein waren betekende dit : rondlopen in pijama en heel de dag je tut mogen bijhouden. Toen ze al groter waren, was het een dag waarop er geen verwachtingen of “moetjes” waren … Door rust in te bouwen kan je kind zo snel mogelijk terug “normaal” functioneren.
Posted by An De Vry

IK BEN IK groeidagen voor kinderen van 9 tot 12 jaar

IK BEN IK

Soms ben ik boos of gefrustreerd

Soms ben ik blij of mega vrolijk

Soms ben ik bang of onzeker

Soms ben ik verdrietig of eenzaam

Ik ben gewoon Ik

En dat is allemaal oké!!

 

 

Wat?

Een driedaags kampje waarin we samen met kinderen tussen 9 en 12 aan de slag gaan om hun gevoelens beter te leren kennen en uiten. We doen dit op een speelse, creatieve manier. 

We werken met verhalen, praatpapieren, gevoelsdozen, spelletjes,… Zo proberen we verbinding te maken met onze eigen binnenkant en die van anderen.

Respect voor elkaar en elkaars verhaal vinden we heel belangrijk. Samen onderzoeken wie je bent, en wat jou zo mooi maakt, uniek en krachtig maakt doet je zelfvertrouwen groeien.

voor kinderen van het 4e, 5e en 6e leerjaar

 

26, 27 en 28 december van 9 tot 16 u

half uur voor en na opvang – boterhammen meebrengen

Kostprijs : 180 euro materiaal inbegrepen

vanaf het tweede kind uit hetzelfde gezin betaal je 150 euro

Pastorijveld 88, Ekeren

 

Gezondheidspraktijk
Anders Denken

Je bent in de deskundige handen van Anneke De Vry en Nele Everaert.
Info en inschrijving via anneke@vlindervry.be of nele@appelenboom.be

Posted by An De Vry