Nieuwsbrief 2 : Corona

Het zijn rare tijden…. Scholen toe, online les volgen of gewoon geen les. Van thuis uit werken of ook niet. Opvang zoeken voor je kinderen, maar niet bij de grootouders. Lege winkelrekken en mensen die hamsteren uit angst voor nog slechtere tijden ….

In deze nieuwsbrief vinden jullie een antwoord op belangrijke vragen als “Blijft de praktijk open?”, “Hoe gaan we als gezin om met de situatie?” en “Wat met de IK BEN IK groeidagen?”.

Jullie zitten in mijn hart, daarom wens ik jullie van harte toe dat jullie de komende tijd zo “gezond mogelijk” doorstaan zowel fysiek als mentaal!

Zorg goed voor jullie zelf en voor elkaar!

Liefs en tot binnenkort !!! An

1.    Blijft de praktijk open?

Dit is ongetwijfeld de vraag die ik de voorbije dagen het meeste kreeg en waarop ik ook geen éénsluidend antwoord op kon geven. Enerzijds wil ik niet liever dan er voor jullie allemaal te zijn en te blijven en anderzijds heb ik een verantwoordelijkheid zowel naar mijn gezin als naar de maatschappij.

Maandag heb ik nog gewerkt in de praktijk en dat was heel leuk (dat is tenslotte waar ik blij van word) en anderzijds stel ik mezelf daarbij ook wel in vraag. Blijft het verantwoord om dit te doen ondanks alle voorzorgen die we nemen (handen wassen, afstand houden, …)?

Gisteren hakte ik daarom – met pijn in het hart – de knoop door dat ik voorlopig geen gesprekken meer zal laten doorgaan in de praktijk. Safety first… Ik hou jullie op de hoogte als we terug “gewoon” met elkaar kunnen afspreken.

Uiteraard laat ik jullie – zo lang ik zelf niet ziek ben – niet zomaar in de steek. Ik kijk nu graag naar wat er nog wel kan en dan biedt het internet ons wel wat opties. Toegeven, het vraagt wat durf om uit mijn comfortzone te komen en online te gaan, maar mij lijkt dat de huidige situatie HET moment is om te experimenteren met nieuwe manieren van begeleiden.

Concreet :

Als je een afspraak hebt staan heb je de keuze

  1. Je annuleert de afspraak
  2. We laten de afspraak doorgaan via een videocall; dit kan zowel voor volwassen, voor jongeren als voor kinderen. Bij kinderen heb ik graag dat een ouder mee aanwezig is bij de call om eventuele opdrachten mee te begeleiden. Ik zal de afspraken laten doorgaan vanuit de praktijkruimte zodat ik materiaal bij de hand heb en jullie ook het gevoel hebben dat we “echt aan het werk” zijn.
  3. Betaling : Voor de videocalls reken ik 1 euro per minuut, met een maximum van 55 euro per uur, het huidige tarief dus. Voor een videocall die minder lang duurt (iets wat ik mogelijk verwacht bij kinderen die nog niet zo’n lange taakspanning hebben) zijn de kosten ook minder.

Hoe?

  • Zoom is een gratis platform dat beveiligde videocalls toelaat en ook gebruikt wordt door praktijken die online werken.
  • Ik stuur jullie een link en op het moment dat je normaal naar mij zou komen zorg je dat je bij je computer zit en maken we een verbinding.
  • Ook online kunnen we werken met verhalen, afbeeldingen, praatpapieren, stenen, ….

2.    Hoe gaan we als gezin om met de situatie?

Er is al heel wat gezegd en geschreven over hoe je je kinderen in deze periode kan bezighouden, hoe je pubers kan overtuigen om thuis te blijven en hoe je als gezin van deze rare tijden ook een “positieve en verbindende ervaring” kan maken.

Ik ga niets uitvinden dat anderen al geschreven hebben, maar ik geef jullie graag interessante linken door.

3.   Wat met de IK BEN IK groeidagen / groeiavonden voor vrouwen?

Nele en ik staan te popelen met ons nieuwe aanbod voor IK BEN IK groeidagen. Hoewel er al van concrete jongeren interesse was voor de jongerendagen in de paasvakantie gaan Nele en ik er van uit dat we deze zullen moeten annuleren. In de huidige omstandigheden is het niet langer verantwoord om op korte termijn workshops of groepssessies te laten doorgaan. Groeidagen online doen is misschien mogelijk, maar op dit moment hebben we daar beide nog te weinig ervaring mee. We denken ook dat groeidagen op die manier minder intens zullen zijn.

De IK BEN IK groeiavonden voor vrouwen kunnen we op dit moment ook niet laten doorgaan. Ook dit vinden we heel jammer. De eerste twee data worden sowieso geannuleerd. De twee laatste data zijn onder voorbehoud, maar mogelijk worden ook die verzet naar een later moment.

Check de kalender voor de groeidagen in de grote vakantie.

4.    Facebook

De snelste en gemakkelijkste manier om mij en vooral mijn praktijk te volgen is via de facebook-pagina van VlinderVry. Ik stuurde de voorbije dagen naar een aantal ouders bewust vriendschapsverzoeken omdat ik in deze rare tijden mijn facebookpagina nog meer wil gaan gebruiken als een snel communicatiekanaal. Wie nog geen vriendschapsverzoek kreeg mag mij gerust zelf een verzoek sturen.

Ben je graag snel op de hoogt van nieuwsjes? Lees je graag verhalen uit de praktijk geplukt (uiteraard anoniem gemaakt of met toestemming van de betrokkenen!)? Lees je graag vanuit praktische voorbeelden hoe ik omga met mijn cliënten? Voor dat en veel meer kan je terecht op de fb-pagina https://www.facebook.com/vlindervry/.

5.    Kalender

IK BEN IK GROEIDAGEN VOOR JONGEREN

14 – 15 -16 april 2020 : GEANNULEERD

3 – 4 juli 2020 (met avondsessies!!!!)

IK BEN IK GROEIDAGEN VOOR KINDEREN

6 – 7 – 8 juli 2020

IK BEN IK GROEIAVONDEN VOOR VROUWEN

20 maart – 3 april : GEANNULEERD

24 april – 8 mei : ONDER VOORBEHOUD