Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar kinderen opvoeden is niet gemakkelijk. Er komt veel op je af : verwachtingen van de maatschappij, de school, je omgeving, … Als er dan in jouw leven of in dat van je kind ook nog extra uitdagingen ontstaan, dan kan het zijn dat je het even niet meer weet. Veel ouders twijfelen, voelen zich eenzaam, ondanks de goedbedoelde raad uit de omgeving.
Ben ik een goede moeder? Ben ik een goede vader?
Hoe reageer ik best op mijn kind?
Hoe zorg ik voor een veilig nest?
Wat kan ik doen als ik me zo machteloos voel?
Hoe kan ik mijn kind helpen om uit te groeien tot een gelukkige volwassene?
Hoe ga ik om met lastig gedrag?
Binnen het luikje van opvoedingondersteuning zijn er verschillende thema’s of invalshoeken mogelijk
- Algemene thema’s die met opvoeding te maken hebben
- Thema’s die aansluiten bij mijn deskundigheid rond autisme en adhd. Ik zie het als een meerwaarde dat ik zowel kan vertellen vanuit mijn persoonlijke ervaringen als ouders, maar dat ik tegelijk ook de professionele ervaring heb
- Thema’s die aansluiten bij mijn opleiding tot rouw- en verliescounselor bij kinderen en jongeren. In deze context mag verlies heel ruim geïnterpreteerd worden.
Werkwijze
- Een gesprek kan eenmalig zijn of we kunnen er een traject van maken.
- Als ik met je kind werk, dan horen oudergesprekken er automatisch bij. Meestal is dit nadat we enkele begeleidingen hebben gehad. Ik spreek duidelijk met je kind af wanneer ik met je afspreek en wat we vertellen en hoe we dat gaan doen want ik doe niks achter de rug van het kind of de jongere. Soms zal het kind zelf ook aanwezig zijn. De vertrouwensband met de kinderen en jongeren die ik begeleid is ontzettend belangrijk.
- Thuisbegeleiding kan soms zinvol zijn. Ik kan ook aan huis komen om met je kind of het gezin aan de slag te gaan in de eigen omgeving
- Thema-avonden kunnen voor ouders die dit wensen een zinvolle aanvulling zijn
- Tijdens schoolvakanties zijn intensieve trajecten op maat mogelijk