De jongvolwassenen met wie ik werk zijn meestal mensen met een diagnose autisme en/of ADHD. Sommige van hen waren ooit mijn leerlingen op school en zijn blij dat ik eindelijk als coach start omdat het zo vertrouwd voelt. Andere cliënten zijn nieuw en zijn blij dat ze iemand gevonden hebben die ervaring heeft met het werken met jongeren / adolescenten / volwassenen met een diagnose ASS / ADHD. Tot slot is er nog de groep van (jong)volwassenen die me kennen via de begeleiding van hun kind en in de loop van dat traject of nadien ook voor zichzelf graag langskomen.
Misschien kreeg je een recente diagnose. Misschien heb je helemaal geen diagnose, maar word je uitgedaagd door het leven. Het kan zijn dat je je onbegrepen voelt of niet goed weet hoe je moet omgaan met mensen of situaties. Misschien zoek je iemand aan wie je je verhaal kan doen en die wat orde brengt in de chaos van piekergedachten in je hoofd.
Voor mij is het allemaal oké. Jij mag er zijn met jouw verhaal : je twijfels, je angst, je onzekerheid.
Ik wil graag met jou op weg gaan, luisteren naar wat jij nodig hebt of wat jij van mij verwacht. Ik wil samen met jou op pad gaan om inzichten te vinden, op zoek gaan naar jouw kracht en je sterker maken waar nodig.
Werkwijze
- Intakegesprek : Het eerste gesprek is een intakegesprek. In principe doe ik dat met jou alleen, maar als dat voor jou beter voelt, mag je iemand meebrengen als steunfiguur. Dat kan een ouder zijn of een partner of … Tijdens dit gesprek probeer ik helder te krijgen wat er speelt in jouw leven : wat loopt goed, waar loop je tegenaan. Daarna gaan we samen bekijken wat jij van de begeleidingen verwacht. Na dit gesprek beslissen we samen of we een traject starten.
- Volgende begeleidingen : Als jij het ziet zitten gaan we verder aan de slag met jouw verhaal en wat jij graag anders zou willen zien. De manier waarop we dit aanpakken is afhankelijk van vraag tot vraag. Het kan zijn dat we praten, werken met symbolen of creatief aan de slag gaan. We zoeken naar werkvormen die bij jou passen. Ik probeer te zorgen voor voldoende veiligheid, duidelijkheid en voorspelbaarheid.
- Evaluatie : soms bekijken we samen wat ons uitgangspunt was en het doel waar we naartoe werken. Na een of meer begeleidingen bekijken we samen of we de goede richting uitgaan of dat we dingen moeten bijsturen.
- Duidingsgesprekken : Soms kan het nuttig zijn om uitleg te geven aan de mensen uit jouw omgeving (je ouders, je partner, ….). We bepalen samen of ik die gesprekken alleen doe of dat we dat samen aanpakken. We kijken gewoon wat nodig is en goed voelt.
- Afronding : Als jij voelt dat je sterk genoeg bent om alleen verder te kunnen, dan ronden we de begeleiding af. Bij sommige mensen kan dit snel, bij anderen duurt dit wat langer. Uiteraard ben je achteraf opnieuw welkom, al is het maar om te vertellen hoe het ondertussen met je gaat!